wedding photographer

last week aku pegi umah su kat batu pahat n jadi kekonon cam photographer sedangkan aku baru nak belajo dan ni merupekan pengalaman pertame aku cover untuk sesuatu event. sgt banyak kesilapan yg aku lakukan dan aku akan cube perbaiki. betul lah org kate, pengalaman tu penting. selame ni tgk orang amek gamba pengantin cantik2 so pk cam senang je, rupenye tidak same sekali. dahla aku basic pon terabur n sangat perlu belajar lagi. so, antara kesilapan yg mesti diperbaiki dan takleh diulang lagi mase depan…

1. mesti kenal dulu dengan family pengantin/yg tunang kedua2 belah pihak, especially kenal parents and adik beradik. kalo tak, jadi macam aku, pegi amek gamba atuk sedara dan jiran. tup2 gamba mak su takde, and mati2 aku ingat mak ngah dia adalah mak dia. tak ke haru tu? pastu, gamba ngan adik beradik sekeping pon takde. huwaaa

2. kene datang awal atau lebih afdal datang sehari sebelum untuk kenal ngan anak2 buah dia, atleas dieorang tak malu nak bertegor sape n tersenyum depan kamera. ni tak, tetibe su bagitau yg anak2 buah dia tak puas sebab tak dapat nak bergambar, sebab segan aku ngan zura ade. huwaaaa lagi skali…

3. kene prepare lampu make sure pasang kat ruang tamu kalo tak gamba sangat gelap dan kurang pencahayaan, + byk gambar gegar sbb shutter slow. sungguh syahdu…

4. aku masih kurang keyakinan tetibe nak menyelit tetengah org ramai untuk pegi kat tetengah event tangkap gambar

5. tak prepare bateri speedlight! duh!!! kedai jauh pulak tu, time otw tu dahla siap sesat, n mengakibatkan aku sampai lambat…

6. pakaian. sangat tak sesuai ye pakai baju kurung! so pasni pakai jeans + tshirt hitam je cukup n kasut yg sesuai

ni kesilapan yg aku perasan sangat ketara, yg tak ketara banyak lagi… mental ngan fizikal pon kena jaga. sebab cuaca malaysia sangat panas, so kena standby kain untuk kasi lap peluh aku yg gemok ni!

2 comments
  1. ahmoi said:

    nak jadi photographer tak leh men hentam jer….dtg awl penting..kalau tak mcm mana nk tau mana family n mana kawan…paper pun jadikan semua itu pengalaman berguna…ingt nk jd photographer bukan senang…good luck

  2. ebikko said:

    betul betul betul. tu la, tu first experience. so mmg kelam kabut ler…🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: