isu kecewa dengan simplisiti studio

copy paste dari cache google.. sebab tetibe je akaun sekilass.com suspended..

Saya Kecewa Dengan Simplisiti Studio

Assalammualaikum.

Tak tahu macam mana saya nak mulakan penulisan untuk meluahkan isi hati saya. Tujuannya untuk memberitahu pada semua peniaga agar memberi perkhidmatan yang sewajarnya tanpa mengira siapa pelanggannya dan juga apakah yang dibelinya?

Ini berkenaan videographer untuk majlis perkahwinan saya 10 Sept lalu. Saya telah membeli satu voucher dari Groupon daripada Simplisiti Studio.

Berikut adalah screenshot dari page Groupon untuk promosi syarikat ini.

Daripada apa yang ada semua lihat, mereka menawarkan 3 hours event, dengan seorang Senior Videographer, dan Video Editing dan DVD yang kesemuanya bernilai RM1200.

Tapi promosi ini menawarkan 90% diskaun. Yang mana saya hanya perlu bayar RM120 sahaja!

Saya membeli 2 voucher dari groupon ini untuk cover dua event. Dengan harga RM120 setiap satu. Bermakna nilai Video saya menjadi RM2400. Betul tak? Awak faham tak apa yang saya cuba sampaikan.

Saya bayar RM240 untuk nilai RM2400 kerana PROMOSI! bukan saya bayar RM240 untuk pakej RM240.

Saya bagi contoh lain. Jika saya ke kedai perabot. Harga asal perabot tersebut RM2000 tapi saya dapat diskaun dan cuma perlu bayar RM500 sahaja. Saya tetap dapat perabot tersebut yang nilainya RM2000.

Tapi apa yang berlaku pada DVD kawen saya dari syarikat ini tidak seperti yang digambarkan.

Adakah presentation DVD cover ini menunjukkan nilai yang sepatutnya saya dapat iaitu RM2400?

Mula-mula DVD ni sampai ke tangan saya, saya agak terkejut. Beginikah rupanya untuk nilai RM2400?

Saya pergi ke syarikat ini pada 29 Nov 2011. Itu pun seminggu sebelum itu saya minta husband call mereka untuk bertanya mengenai progress video kawen kami. Bayangkan, video kahwin customer lain yang bertarikh 11.11.11 telah pun diupload di website vimeo mereka seminggu selepas itu. Sedangkan video kahwin saya mengambil masa 2 bulan untuk disudahkan.

Adakah kerana saya membayar dengan harga RM240 maka layan terhadap saya perlu dikurangkan? Lihat sahaja cara mereka menyambut saya dan suami ketika sampai disyarikat mereka. Mula-mula salah seorang staff sedang tidur di sofa. Kami masuk dan nyatakan hasrat kami, staff yang tidur itu bangun masuk ke dalam dan keluar kembali dalam keadaan mamai dan menyerahkan DVD itu pada kami. Lepas tu dia masuk, dan tinggalkan kami terus tanpa ada sepatah dua kata.

Apakah? Dah lah langsung tak bersuara mengenai kelewatan persiapan DVD kawen tu. Kami minta preview dahulu DVD tersebut. Tahu apa jawapan yang diberikan oleh salah seorang staff mereka “Biasanya kalau dari Groupon kami tak preview”

Suami tanya, “Jadi, prosedurnya amik DVD dan balik?” Dia balas, “Ya, biasa amik DVD balik” “So ini final la tak boleh re-edit balik?” tanya suami balik. Dan dia jawab ” Ya!”

Fuh! Kerana kami beli voucher dari Groupon maka kami tak layak untuk preview dahulu video tersebut. Macam ni, takde sapa lah nak beli sebarang voucher dari Groupon kalau itu prosedurnya.

Saya sangat tidak puas hati. Dalam perjalanan pulang saya tak henti memikirkan layanan yang diberikan kepada kami. Dan berdoa agar video yang dihasilkan tidak mengecewakan saya.

Tapi sebelum itu saya mahu bezakan dengan presentation photographer saya dengan video ini.


Ini cover DVD gamabr kawen saya. Walaupun saya tahu kualiti gambarnya pasti cantik, tetapi sekurang-kurangnya ia menarik! Mereka juga seharusnya bijak menggunakan kreativiti selari dengan harga yang ditawarkan.

Lihat belakangnya pula…

So Simpleeeeee siti jadinya….

Saya bukan mahu sangat mereka berikan TERBAIK dengan harga RM240 yang saya bayar. Tapi seharusnya ia sama nilai dengan RM2400 yang dijanjikan. Takkan macam ni nilainya RM2400? Betul tak? Kamu sendiri yang berikan diskaun sehingga 90%. Siapa yang tidak tertarik dengan promosi itu?

Itu baru bicara tentang cover DVD. Belum saya bicara tentang video dan kualitinya. Ternyata bila saya lihat sendiri…nah, jangkaan saya memang meleset.

Saya SANGAT berharap hasilnya seperti yang selalu dipamerkan di website, FB, mereka. Tapi tidak. Kualiti video sama macam kualiti video yang abang saya ambil guna kamera video kami. Malah abang saya lebih bagus dari mereka.

Kalau bertanya dari segi editing, siapa yang kenal ayah saya yang suka edit-edit gambar + video, Ayah saya buat jauh lebih baik daripada apa yang mereka berikan pada saya. Editing simple. Masuk lagu..visual tak ikut ritma lagu tersebut..Kalau mereka berikan footage kepada ayah, he will do much better!

Saya tak nampak di nama kreativiti SENIOR VIDEOGRAPHER yang mereka hantar sewaktu majlis saya, dan saya tak nampak di mana kreativiti editor mereka yang saya percaya adalah orang yang sama.

Sudahlah perkhidmatan dari segi layan kepada pelanggan tidak memuaskan. Kualiti video juga sangat mendukacitakan.

Adakah disebabkan saya hanya membayar RM240 maka ini hasil yang saya dapat??
Di manakah promosi sebenar seperti yang dijanjikan? RM120 sama nilai dengan RM1200?

Atau mungkin syarikat tersebut boleh berikan pada saya hasil sebenar video untuk RM1200…saya mahu lihat DVD cover, mahu lihat videonya? Kalau memang seperti yang saya dapat. SANGATLAH TIDAK BERBALOI untuk membayar nilai itu kepada kamu.

Saya sangat geram, tapi saya terkunci lidah untuk suarakan kepada mereka. Bagi saya, ia sudah berlalu. Mujur bukan RM1200 yang saya bayar. Walaupun harapan saya dengan nilai seperti itu.

Tujuan saya menulis ini sekadar luahkan pendapat saya. Hubby saya seorang yang cool. Jadi dia pun tak galakkan saya menyerang syarikat itu. Oleh itu di sini medan saya. Jika mereka terbaca, Sila tingkatkan kualiti perkhidmatan kamu. Dan kepada pelanggan mereka, please take note about this. Saya pasti bukan saya seorang sahaja yang beli voucher itu.

Sekian sahaja entry saya yang memang langsung tidak menyebelahi Simplisiti Studio. Kalau mereka rasakan ini menjatuhkan reputasi mereka, sila berikan hasil yang memuaskan kepada saya yang sama nilai dengan apa yang dijanjikan.

 

harap semua bakal pengantin dapat ambil iktibar la, photographer/videographer pon sama. orang kawen bukan byk kali. lelaki mungkin la 2-3-4 kali, tapi perempuan rasenye semua nak kawen sekali je kan. takkan nak sanding balik, amek katering, deco balik semule kan. Mintak jauh la dari kite semua.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s