Phuket Day 1

(gambar semua pakai kamera phone je. dslr ade tapi malasss.. mebi next entry atau akan ade entry yang bergambar je nanti insya allah)

lepas balik dari brunei tempoh hari, aku pegi phuket pulak dengan housemate aku. flight kiteorang ari khamis kul 7.20am waktu malaysia. perjalanan ambik mase 1jam 20 minit pagi tu. dan kiteorang sampai ke Phuket international airport kul 7.45am waktu phuket. Sampai awal sangat, kedai pon tak bukak lagi.

kat LCCT

dah terbayang, adekah simon cabaret macam ni? OMG!

mcm biase, nak masuk negara orang akan ade borang nak kena isi. so bawak la pen. takyah pinjam orang lain

sampai dah. kejap je. tapi aku sempat gak terlelap. muahaha

ok, so ape aktiviti leh buat kat phuket ni? sampai2 je orang approach suruh beli itu beli ini (travel agency). since kiteorang pon tak sempat nak beli pape lagi, kiteorang pon pegi la ke tempat ni. ade gak sebenarnye buat survey, sepatutnye harge untuk cruise ke phi2 island, dalam 800-900 thai bath. kalo nek speedboat mahal lagi lebih kurang 1600-1900 bath. tapi mase kiteorang sampai tu hujan. pramugari pon ade bagitau dah 2-3 ari ujan. so kiteorang mcm pasrah jekla. n termakan ngan godaan pujukan makcik baju hitam tu. kiteorang bayar 1350 (RM135+-) seorang untuk teksi aritu dari airport ke hotel kat patong, pastu hari 2 akan dibawa dijemput dari hotel kul 7am ke phi-phi island, nek luxury cruise katenye, pastu sightseeing maya bay, etc, snorkeling, lunch *halal*, pastu lepak kat phi2 island, then balik, hantar sampai hotel. pastu ahad plak island tour selame 5 jam. so okla kot agaknye. berbaloi la kan. hahaha (kalo tak berbaloi jgn bgtau kalo tak sakit ati)

pastu driver teksi tu bawak kiteorang pegi tempat ni. sebenarnye dia cam nak kiteorang beli pakej ngan die la. bile cakap dah beli, dia cam tak puas ati plak. asyikkk la dok ckp cam pakej yang kiteorang amek tu mahal la. siap gelak2 lagi. kurang ajo. tapi lantak la kiteorang dah beli kot. pastu kat tempat dia ni kiteorang booking gak la, untuk simon caberet. sebenarnye nak beli dari internet, kalo booking dari internet dapat harge 600bath. tapi tah ape masalah tiap kali nak booking mesti tak boleh. so kiteorang pasrah, beli kat sini harge biase 800bath VIP katenye. skali kiteorang sampai kat hotel ade je pakej yg same, 750bath. hahaha. kurang 50bath. takpela sekali lagi dah beli (PASRAH).

sampai hotel lebih kurang kul 9.45am gitu. lepak2. jap pastu dah mula aktiviti menghabiskan duit. beli souvenir untuk orang la ape lagi. barang sini takde la murah sangat pon, same je memane harge. cumenye kiteorang dah terbace kat blog kononnye PhuThai sourvenir lagi murah. so percaye jekla. n saving sket2 utk ari last yang nak bershopping nanti. gituu

hujan renyai tak berhenti ari pertame. mmg sadis. langit mendunggg je.

kat lobi hotel kiteorang. kiteorang dok La De Bua hotel. kat patong. mmg tetengah patong tu la. senang sangat nak berjalan ke sini sana. depan hotel pon ade money changer.

pemandangan yang “indah” depan hotel kiteorang

syurga orang yang suka ke KELAB malam. hahaha. bukan tempat kami. kbye

pengangkutan utama kat sini – tuk tuk. takyah risau la nak bergerak kemane pon sentiase ade je tuk2 ni kat tepi jalan. tapi jgn lupe tawar menawar harga dulu sebelom naik. se-eloknye study dulu sebenarnye berape jauh jarak korang nak pegi tu. mcm kiteorang yang tak tau ni, dari tengah patong nak ke masjid tu kalo jalan kaki pon boleh *lebih kurang 15-20 minit* tapi sebab mule2 tak tau, n nak merase, naik jugak tapi dia bantai sampai 200 bath *rm20.

tengah hari makan kat jungceylon. nasib baik ade makanan halal situ. cari kedai2 yang name muslim. ade 1 kedai arab tu dia jual cam roti2. tapi tak selera plak kan. nasib baik dia bagitau kedai hujung tu pon halal. so kiteorang makan la nasik. heehe

nasik goreng, ade lauk ayam n gajus + telor mata. sini mmg byk makanan yang dibubuh gajus.

jejalan kat dalam tu. ni bahagian LG. tempat makan. n byk jual sourvenir. tapi tak beli pon. tgk je

sini byk kedai METAL ART (sebenarnye aku jumpe 2 je kedai, takde la banyak pon)

baju hujan. kalo kat malaysia jgn harap la nak pakai baju ni kan. kat sana sanggup plak beli ek? hahahaha hargenye 50bath yang pade asalnye dia mintak sampai 150bath. wtf. mintak kurang jadi 50bath. tapi bile pegi kedai ade orang ckp 30bath je. mmg haram. hahaha

dengan baju hujan oren tu – mira. hehehe

awek thai baju merah tu garang nak mampos. makcik baju kelabu tu dah gaduh ngan dia. hahaha

design tshirt dia lucah je yang banyak. kena pilih bebetul. harga tshirt ikot saiz. SM 100 bath, L,XL 120 Bath, XXL 150 bath. beli 10 percume satu. kualiti kain dieorang best. tebal. n rase berbaloi beli. tak mcm kat langkawi, yang kain tebal tu mesti rm15 ke atas. yang putih nipis2 je dapat murah. kat phuket ni puas ati la beli tshirt dia. aku beli L pon dia bagi je harga 100 bath. okla tu.

Lepas selesai borong sourvenir balik hotel semenatara nak tunggu kul 5pm utk pegi ke simon caberet plak. sempat la aku membuta. haha. bangun tu segar sket. tapi cuaca tetap gak mendung. so lebih kurang 5.20pm camtu ade driver dtg jemput kat hotel. mase show tu takleh nak amek gambar/video. katenye denda 50k USD. aku pasrah mmg tak bawak la dslr.

abaikan lengan kat belakang tu.

yey abis dah show. aku rate benda alah ni 8/10 la. sebab benda baru tak pernah tengok. kalo tgk selalu menyampah agaknye. sebab semua atas pentas tu ladyboy. tapi sumpah dieorang cantik. tak caye tgk gambo kat bawah.

hambik. semangat gile mamat depan ni amek gambo. so sesape yang berminat tu, leh amek gambo ngan dieorang tapi better macam nek teksi gak, nego la dulu. kang tetibe dia mintak ko 500bath ngangkang ko nak bayo.

simon cabaret ni mmg pemes la kat phuket ni. harge tu bleh tahan gak utk show lebih kurang sejam gitu. balik dari simon tu kiteorang merayap lagi (tak reti penat), jalan kat patong beach kejap. pastu ade termasuk ke bangla road. tapi kiteorang terasa aura SANGAT TAK SESUAI kat situ. so kiteorang keluar balik dan mencari sesuap nasi (mcm anak ikan lak an hahaha). time ni yang kiteorang nek tuk2 ke arah masjid berdekatan n makan malam. gambo malas. ahaha. pastu balik hotel jalan kaki je. lebih kurang 20 minit. sampai hotel mandi jap pastu tido. sok paginye kena kuar awal 7am. kbye. nanti sambun kalo rajin.😀

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: